Vinterforsyning av potet

Vi produserer potet for direktesalg til forbruker. Poteten leveres i sekker á 25 kg.

Bestilling kan foretas pr e-post: potet@kvael.no  eller pr. telefon 75 56 82 13
(vi er lettest å få tak i pr telefon mellom 20.00-22.00)

 

Mandelpotet

Pris:

K  300,- pr. sekk

(kr 12,- pr. kg)

 
Pimpernell

Pris:

Kr 200,- pr. sekk

(kr 8,- pr. kg)

 
Brage

Pris:

Kr  200,- pr. sekk

(kr 8,- pr. kg)

 

Prisene gjelder for henting på Kvæl i Beiarn. (Ved henting kan også mindre partier enn 25-kg sekker avtales)
 

 

Fakta om poteten

Poteten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, der den har vært dyrket helt siden 3.000 år f.kr. Til Europa kom poteten ca. år. 1550 (Spania) og til Norge ca. år 1750. I Norge ble ikke poteten dyrket i noen mengde før etter nødsårene omkring 1810.
 

Spiser du poteter daglig får du dekket ditt C-vitaminbehov. Du er også sikret rikelig tilgang på B-vitaminer, karbohydrater, jern, fiber og stivelse, som gir energi og gjør at du føler deg mett lenge. Poteten inneholder bare 0,1% fett. Spis uskrelte poteter så ofte som mulig da mye av smaken og næringsstoffene sitter i skallet.
 

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved en temperatur på 4-8 °C. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker som kan inneholde små mengder av giftstoffet solanin. Ikke kjøp poteter for lagring dersom ikke kravene til riktig lagring finnes. Pimpernel er en av de sortene som egner seg best for lagring, og er best etter jul.